Despulla't

Un diàleg entre el vestit i el cos.

Data: Del 16 de desembre de 2008 fins finals de 2011.

LLoc: 2ª planta del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa
Salmeron, 25
08222 Terrassa

Descripció: L’exposició Despulla’t! s’ha plantejat com una reflexió sobre el diàleg que s’estableix entre el cos i la indumentària, i com aquesta pot arribar a transformar la nostra forma i modelar-la segons uns criteris estètics determinats.

S’estructura en cinc àmbits que fan referència a l’acte de vestir-se (Sóc cos, doncs existeixo), a la indumentària entesa com a presó (El cos engabiat) o com a mitjà d’expressió de la llibertat (El cos alliberat?), a la transformació del cos nu en eròtic (El cos eròtic) i a la possibilitat de dissenyar el nostre propi cos (El cos dissenyat).

S’exposen unes cent peces, la majoria de les quals pertanyen als fons del CDMT i són d’origen europeu. No s’ha plantejat un discurs històric, sinó temàtic, tot i que en general la cronologia dels objectes va des del s. XVIII fins a l’actualitat. Moltes d’ells pertanyen a la col·lecció Tolosa, però moltes altres són donacions de particulars que el CDMT ha rebut al llarg dels darrers 40 anys.

Els objectes, vestits, altres peces d’indumentària i complements, s’han restaurat i muntat sobre suports adequats als seus volums per facilitar la seva correcta lectura tan estètica i funcional com històrica.

Pel que fa al disseny de l’exposició, tant la concepció de l’espai, la disposició de les peces com el seu muntatge contribueixen a potenciar el protagonisme dels objectes. S’ha apostat per una imatge global austera que suggereix una certa idea de nuesa, i que contrasta amb la preciositat d’algunes peces. Pel que fa al muntatge, s’ha buscat la sostenibilitat de la producció, treballant amb materials reciclables i un sistema d’il·luminació de baix consum, mitjançant leds, adequat per a la conservació de les peces.

La selecció d’objectes busca un equilibri entre l’espectacularitat i la quotidianitat així, hi trobarem des d’un impactant vestit francès del segle XVIII fins la senzilla íntimitat d’un conjunt interior de núvia de 1937 confeccionat per la seva propietària.

L’exposició es completa amb dos tallers didàctics per a escolars: Es vestit i el cos, destinat a alumnes de Cicle Mitjà i Superior de Primària, i El cos engabiat, per a nois i noies d’ESO.

Es publicarà un llibre-catàleg, la presentació del qual està prevista per a la primavera de 2009.

No hay comentarios:

Publicar un comentario